Ny bok om vann og klimaendringer

Avsnittbilde

Water and Climate Change: An integrated approach to address adaptation challenges,
edited by Udaya Sekhar Nagothu, A. K. Gosain and K. Palanisami, published by MacMillan Publishers, India Ltd.

———————————————

Globalt sett er vann en stor knapphetsressurs i produksjon av mat. I et tørke- og flomutsatt land som India, med over en milliard mennesker, vil klimaendringene få dramatiske konsekvenser.

For India er forvaltning og mer effektiv bruk av vann den store utfordringen, samtidig som en må opprettholde og kanskje øke matproduksjonen i framtiden. En nylig utgitt bok “Water and Climate Change: an integrated approach to address adaptation challenges” fra MacMillan Publishers, India Ltd har tatt for seg disse problemstillingene.

14 forfattere fra forskjellige vitenskapelige fagdisipliner, forvaltere og politiske rådgivere har bidratt til boken, med Udaya Sekhar Nagothu (Bioforsk), A.K.Gosain (IITD) and K.Palanisami (IWMI) som hovedredaktører. Øvrige norske bidragsytere har vært Per Stålnacke, Johannes Deelstra, Mehreteab Tesfai (alle Bioforsk) og David N. Barton (NINA).

I boken har forfatterne bruket Godavari vassdraget som case. Elva Godavari i det sentrale India har et nedbørsfelt på 319 000 kvadratkilometer, omtrent identisk med Norges totale flateinnhold. På sin 1465 kilometer lange ferd gjennom seks delstater til Bengalbukta, er Godavari og sideelvene selve livsnerven, ikke minst for produksjon av ris og andre jordbruksvekster.

Stadig mer flom og tørke

Nå opplever inderne at «systemet» med tilgang på vann endres, både på grunn av klima og ulike markedsinteresser. Det har vært flere tørkeperioder de siste årene og tidspunktet for monsunregnperioden har endret seg. I 2009 opplevde store deler av India den verste tørken på 50 år, og bøndene sjøl mener det skyldes klimaendringene de mener de begynt å se de siste 10-15 år med endret monsun-mønster, stadig mer flom og tørkeepisoder. Men det er også mange andre faktorer som påvirker tilgangen på vann. India har opplevd en enorm befolkningsvekst og dermed større forbruk av vann. Samtidig er elveløp og naturlige sykluser manipulert for å gi et stabilt vanningsregime. Vannet magasineres i store dammer og fordeles gjennom et vanningssystem konstruert under kolonitida. Den enkelte bonde eier jorda sjøl, og får tildelt vann hver 14. dag eller hver måned. I tillegg har de en mengde grunnvannsbrønner.

De opplever nå at grunnvannet synker. I tillegg er det hardere kamp om hvem som skal få tildelt vann. Samtidig må jordbruket tilpasses et klima med mer ekstremvær i form av tørke, kraftig regn og flom. Regjeringen i India har i sin egen «National Water Mission 2008», satt et mål om 20 prosent bedre utnyttelse av vannet. Videre har enn satt ett mål om en integrert vannressursforvaltning hvor flere sektorer skal arbeide etter nedbørsfeltgrenser noe som vi kjenner fra Norge gjennom vanndirektivet (RDV).

Sett i lys av disse problemstillinger vises i boken for eksempel følgende resultater:

  • framtidige endringer (opptil 2100) i vannføringen ifølge klimamodell scenarier
  • en sårbarhetsstudie som peker ut distrikter som vil bli mest sårbar for kommende klimaendringer
  • metodikk for ulike økonomiske insentiver som for eksempel avlingsforsikring
  • måleresultater av vannutnyttelse i felt (water use efficiency)
  • muligheter for endringer i landbrukspraksis og ressursbruk ifølge endret klima
  • endringer i vannkvalitet og problemstillinger koblet opp mot mangler i overvåking
  • analyser av politiske og institusjonelle forhold

Praktiske løsningsforslag

Boken avsluttes med praktiske løsningsforslag. Her peker forfatterne på behovet for en integrert tilnærming for koblingen mellom vann, klima og matproduksjon. Bedre samarbeid på alle skalaer må til for å løse problemet både mellom forskjellige sektormyndigheter, fra den enkelte bonde til nasjonal nedbørfeltforvaltning og en bedre kobling mellom politikk utforming, praktisk forvaltning ned til sluttbrukeren av vannet. Leserne blir også presentert for forskjellige vitenskapelige metodikker som kan brukes til disse formålene. Prosjektteamet har hatt god kontakt med ansvarlige myndigheter i Andhra Pradesh. De har allerede viset stor interesse for resultatene, og vil bruke kunnskapen i sitt planleggingsarbeidet fremover.

“Water and Climate Change: an integrated approach to address adaptation challenges” er sluttresultatet fra Climawater, som vært et UD-finansiert samarbeidsprosjekt mellom Bioforsk, The Indian Institute of Technology Delhi (IITD) og International Water Management Institute (IWMI).

Mer informasjon om prosjektet: CLIMAWATER

Mer informasjon om boken: Bioforsk nyheter – «New Delhi book launch: Survey offers hope for water stressed regions in India»

Per Stålnacke, Bioforsk